Żardiniera z dekoracją w typie Boulle’a, II poł. XIX w.
Stolik o falistym blacie i oskrzynieniu, wsparty na czterech kabriolowych nóżkach łączonych dwiema półkami. Całość fornirowana, czarno bejcowana, politurowana na „błysk”, dekorowana inkrustacją z mosiężnej żyłki i blaszki. Blat wykończony w formie tacy z dwoma uchami będący pokrywą dla blaszanego naczynia wewnątrz. To rozwiązanie pozwala na wykorzystanie żardiniery do eksponowania kompozycji kwiatowych, a także jako stolik do chłodzenia napojów.
Wysokość: 86 cm
Szerokość: 66 cm
Stolik dekorowany techniką zwaną markieterią (inkrustacja z mosiądzu, szylkretu i hebanu), którą wprowadził i doprowadził do rozkwitu Charles`a Andre`a Boulle`a (1642 – 1732) nadworny ebenista króla francuskiego Ludwika XIV. Ten sposób dekoracji mebli ponownie stał się modny w II poł. XIX w.